OER i öppna digitala arkiv

Projektet "OER i öppna digitala arkiv" har under 2008-2009 kartlagt existerande digitala lärresurser vid fem svenska lärosäten samt användarnas behov och användning av digitala lärresurser.

Utifrån kartläggningen har vi testat och utvecklat modeller för att göra egenproducerade digitala lärresurser öppet tillgängliga inom ramen för öppna digitala arkiv vid lärosätena.

PROJEKTTID: mars 2008 - april 2009


2008-02-28

Samverkansprojektet "Lärobjekt i öppna arkiv - nya krav och spännande kopplingar"

Jag har under februari träffat kollegor i olika projekt som vi absolut kan samverka med inom vårt projekt. Det ena drivs av Lunds Universitets Bibliotek Biblioteksdirektionen och kommer (bl.a.) utarbeta en metadataprofil för digitala lärresurser inom det språkvetenskapliga området. Projektet har en större samling lärresurser som de ska foga in i sitt digitala öppna arkiv och behöver arbeta fram en gemensam metadatamodell för detta. Projektet heter "Lärobjekt i öppna arkiv - nya krav och spännande kopplingar" och beskrivs så här inom openaccess.se-programmet:
Projektet strävar efter att utvidga de öppna arkiven med nya slag av innehåll. Man ska utifrån ett antal mycket olika publikationstyper, forskningsdata och lärobjekt skapa ett mindre antal nya metadataprofiler. Projektets tyngdpunkt ligger på material inom språk och litteratur där det finns ett utvecklat samarbete mellan biblioteken och ett antal pågående IT-inriktade FoU-projekt . De nya metadataprofilerna ska implementeras i Lund University Repository men är i princip generella. (http://www.kb.se/om/projekt/openaccess/projekt/#L%C3%A4robjekt)