OER i öppna digitala arkiv

Projektet "OER i öppna digitala arkiv" har under 2008-2009 kartlagt existerande digitala lärresurser vid fem svenska lärosäten samt användarnas behov och användning av digitala lärresurser.

Utifrån kartläggningen har vi testat och utvecklat modeller för att göra egenproducerade digitala lärresurser öppet tillgängliga inom ramen för öppna digitala arkiv vid lärosätena.

PROJEKTTID: mars 2008 - april 2009


2008-11-24

OER - the movie

Stockholms universitet har gjort en film om OER (för grundskolan) med Jan Hylén. Filmen är gjord på uppdrag av Skolverket och kan ses på http://wmedia.it.su.se/lhs/08078.wmv.

2008-11-10

Lästips: "Open Educational Resources in Swedish Higher Education"

Per Westman och Jonas Paulsson skriver i senaste numret av ScieComInfo (vol 4, nr 2, 2008)om återanvändningen av OER i svensk högre utbildning. De menar att vi inte vet mycket om de krafter som styr produktion och användningen av OER, vilket ju vårt projekt förhoppningsvis kan bidra lite till svaret kring. De stämmer in i våra slutsatser från kartläggningen att "utmaningen ligger nu hos rektorer och universitetsstyrelser. För att något ska hända krävs att både produktion och användning av OER stöds på lärosätesnivå."

Läs artikeln på http://nile.lub.lu.se/ojs/index.php/sciecominfo/article/view/654/448

2008-11-04

Ett praktiskt exempel - podcast-xml till dublincore

Till diskussionen om lärobjekt och öppna arkiv kan vi bidra med ett praktiskt exempel från Göteborgs universitet.

I det här fallet gällde det föreläsningar som spelades in och publicerades som poddsändningar på universitetswebben. Vi fick frågan om det var möjligt att arkivera dessa inspelningar i vårt lokala repositorium, GUPEA. Eftersom poddpubliceringen sker enligt ett definierat xml-format (iTunes Podcast-dtd) var det inga svårigheter att mappa detta mot dataformatet i vårt IR (Dublin Core). Därefter skrev vi ett script som konverterade och formaterade data+filer så att dessa kunde automatimporteras till GUPEA. (Tekniskt kan detta beskrivas som konvertering mellan iTunes Podcast-dtd och DSpace Simple Archive Format - om någon är intressad av att använda scriptet är det bara att höra av sig.) Sammantaget var detta en mycket överkomlig arbetsinsats för att få ett intressant exempel som både berikade innehållet i det öppna arkivet och säkrade en långtidslagring av föreläsningarna. I det här fallet gällde det populärvetenskapliga föreläsningar riktade till en intresserad allmänhet, men samma arbetsflöde borde kunna användas för föreläsningar som hålls på kurser. Se "En akademisk kvart från Göteborgs universitet" : https://gupea.ub.gu.se/dspace/handle/2077/18360